Съвети за безопасност исигурност

Прочетинашите съвети и научи как да купуваш и продаваш сигурно вBIJUTABAZAR.bg

Как да продавам сигурно?

Информирай купувача за истинското състояние и евентуални дефекти на артикула, който продаваш. Така ще си спестиш оплаквания от негова страна след сделаката. Избери най-лесния начин на плащане – в брой припри лична срещаили наложен платеж при доставка. При никакви обстоятелстване изпращайкопия от лични документи или банкови сметки. Не изпращай артикули в чужбина.

Как да купувам сигурно?

Пазарувай локално, избери обяви от твоя град, за да можеш да се срещнеш с продавачаличнои да видиш предлагания от него артикул. Ако си харесаш нещо от друг град, изискай от продавача да изпрати артикула с куриер като включи безплатната опция „Преглед и тест“ преди да платиш. Бъдивнимателен, ако предлагания артикул е на подозрително ниска цена, или обявата е написана на развален английски. Запомни! Никога не изпращай пари преди да получиш артикула! Със сигурностне изпращайпари в чужбина! Никога не плащай чрез Western Union или други анонимни платежни системи.

Как да защитя свояBIJUTABAZAR.bg акаунт?

Не споделяй своите данни за достъп с никого. Измислитрудна парола, състояща се от поне 6 знака, в това число и цифри. Не препоръчваме да запаметяваш данните си за достъп в браузъра. Ако подозираш, че някой знае паролата ти за достъп, смени я.

Кога да бъда особено внимателен?

Внимавайособено, ако предложената цена еподозрително ниска. Бъди внимателен, ако потребител от твоя град изрично отказва или много настоява за лична среща за финализиране на сделката. Лично ти избери начина за получаване на стоката като винаги имаш възможност даяпровериш. Изисквайте сертификат за стоката. Изисквайте фактура или касова бележка ако копувате от търговец. Ако артикула е втора употреба по възможност копие от документ при закупуването. Обърни специално внимание, ако съобщенията от даден потребител изглеждат като написани по шаблон или преведени с автоматичен преводач (на развален български или английски). Никога не плащай наложен платеж при доставка, ако не е включена опцията „Преглед и тест“ (опцията е безплатна и няма да оскапи пратката).

Какво да направя, ако стана жертва на измама?

Отиди в местнатаполицейска службаи подай жалба за измама. При поискване от полицията ще им предоставим всичката налична информация, с която разполагаме по случая. Информирай и нас чрезформата за контакт. Включи в имейла си цялата информация по случая – телефона, имейла на измамника, банкова сметка, по която сте направили плащане, линк към обявата, чрез която е извършена измамата.