Съвети за безопасност и сигурност
Прочети нашите съвети и научи как да купуваш и продаваш сигурно в BIJUTABAZAR.bg
Как да продавам сигурно?
Информирай купувача за истинското състояние и евентуални дефекти на артикула, който продаваш. Така ще си спестиш оплаквания от негова страна след сделката. Избери най-лесния начин на плащане в брой при лична среща или наложен платеж при доставка. При никакви обстоятелства не изпращай копия от лични документи или банкови сметки. Не изпращай артикули в чужбина.
Как да купувам сигурно?
Пазарувай локално, избери обяви от твоя град или в региона, за да можеш да се срещнеш с продавача лично и да видиш предлагания от него артикул. Ако си харесаш нещо от град далеч от теб, изискай от продавача да изпрати артикула с куриер като включи безплатната опция “Преглед и тест” преди да платиш. Бъди внимателен, ако предлагания артикул е на подозрително ниска цена, или обявата е написана на развален английски или български ( превод правен от машина ). Запомни! Никога не изпращай пари преди да получиш артикула! Със сигурност не изпращай пари в чужбина! Никога не плащай чрез Western Union или други анонимни платежни системи.
Как да защитя своя BIJUTABAZAR.bg акаунт?
Не споделяй своите данни за достъп с никого. Измисли трудна парола, състояща се от поне 6 знака, в това число и цифри. Не препоръчваме да запаметяваш данните си за достъп в браузъра. Ако подозираш, че някой знае паролата ти за достъп, смени я.
Кога да бъда особено внимателен?
Внимавай особено, ако предложената цена е подозрително ниска. Бъди внимателен, ако потребител от твоя град изрично отказва или много настоява за лична среща за финализиране на сделката. Лично ти избери начина за получаване на стоката като винаги имаш възможност да я провериш. Изисквайте сертификат за стоката. Изисквайте фактура или касова бележка ако купувате от търговец. Ако артикула е втора употреба по възможност копие от документ при закупуването. Обърни специално внимание, ако съобщенията от даден потребител изглеждат като написани по шаблон или преведени с автоматичен преводач (на развален български или английски). Никога не плащай наложен платеж при доставка, ако не е включена опцията “Преглед и тест” (опцията е безплатна и няма да оскъпи пратката).
Какво да направя, ако стана жертва на измама?
Отиди в местната полицейска служба и подай жалба за измама. При поискване от полицията ще им предоставим всичката налична информация, с която разполагаме по случая. Информирай и нас чрез формата за контакт. Включи в имейла си цялата информация по случая – телефона, имейла на измамника, банкова сметка, по която сте направили плащане, линк към обявата, чрез която е извършена измамата.