Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Избирането на мъжки часовник може да бъде доста трудно. Просто на пазара има прекалено голям избор – като започнем от циферблата, преминем към дизайна на самия часовник и завършим с механизма.

Цените също варират в големи граници – от няколко лева до няколкостотин, дори хиляди.

За да помогнем на по-неопитните потребители с избора на подходящ часовник, в това ръководство ще засегнем всичко необходимо, което трябва да знаете за съвременните ръчни часовници.

Отворете каталог, посетете онлайн магазин или просто влезте във физически магазин за часовници – ще бъдете смаяни от огромния избор. Големи, малки, черни, сиви, дори оранжеви – моделите часовници пред очите ви ще са ужасно много. Почти всички онлайн магазини за бижута също предлагат часовници.

Освен това изборът не приключва със спиране на конкретна марка или модел. Всяка година производителите пускат нови видове часовници. Играете голф? Има часовници специално за голф играчи. Може би сте колоездач? Има и такива модели. Обичате да тичате и спортувате? Да, познахте – има и часовници, специално за спортуващи.

Как няма да се затруднявате при избора като знаем колко много възможности има. Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници ще намерите тук.

Навремето притежанието на часовник само по себе си беше нещо невероятно – сякаш човек да има личен космически кораб. Но дори и днес, когато се намират часовници на цената на едно списание – те все още имат специално място в сърцето на мнозина.

И понеже живеем в ерата на технологиите, часовниците имат идеална среда за еволюция и превръщане в нещо по-различно и разчупено.

Какво да вземете предвид при избора на часовник

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Както винаги има няколко фактора, които да вземете предвид преди да изберете и купите часовник.

Движение на стрелките

Разбирането на това как един часовник работи е ключът към правилния избор. Задвижването на стрелките на часовника е важно – това е механизмът, който ще се грижи да виждате точното време.

Различните механизми са в основата на всеки часовник и са най-важното. Най-често срещаните видове са следните:

Кварцови часовници

През 1969 година японският производител на часовници Сейко разработва кварцовият механизъм. Така те предизвикаха останалите производители, които все още залагаха на изцяло механични механизми. Така кварцовият механизъм започна ерата на ръчните часовници с батерия.

Кварцовите часовници се задвижват от батерия, която изпраща електрически сигнал през кварцовия кристал. Кварцовият кристал вибрира точно 32768 пъти в секунда, което създава сигнал с определена честота. Тези вибрации се изчисляват и биват преобразувани в единичен импулс, който отброява всяка секунда. Така часовниковият механизъм се задвижва и показва времето.

Кварцовият механизъм има своите предимства.

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Показва времето точно, което е голямо предимство за хората, които държат на това. Тъй като се захранва от батерии той е лесен за използване и поддържане. Има много по-малко механични частици, т.е. по-малък шанс за повреда и по-лесни и евтини ремонти при нужда.

Кварцовият механизъм е доказан и изключително издръжлив и евтин, което го прави предпочитан от повечето потребители.

Механични часовници

Те се задвижват от пружина.

Съответно тази пружина има нуждата да се навива периодично. Механичните или наричани още ръчни механизми изпълняват подобна функция на кварцовите. Въпреки това те са предпочитани от повечето ентусиасти защото са съставени от сложни движещи се механични части, които са свързани с пружини и основната пружина се навива ръчно.

Тези механизми са изключително точни и изглеждат невероятно елегантно.

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Има и механични механизми, при които пружината се самонавива при движението на ръката когато часовникът е на китката. Именно чрез движенията се задвижва механизъм, който навива основната пружина. Така не е необходимо ръчното навиване на часовника. Много ентусиасти определят механичните часовници като шедьовър на изкуството. Има много ръчни часовници с механични механизми, които просто са толкова добри, че човек просто не иска да ги носи.

Така те стават част от колекцията на различни колекционери и биват оценявани само от най-големите експерти и ентусиасти.

Има множество предимства що се отнася до механичните часовници. Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Най-голямото е може би, че механизмите им при правилна грижа могат да изкарат доживотно и така часовникът може да остане като семейно наследство или реликва. Няма нужда от смяна на батерии или кой знае каква поддръжка.

Много механични часовници имат прозрачен капак отзад, който позволява да се види невероятния ръчен механизъм и движенията на всяка негова частица.

Автоматични часовници

Известни са още като самонавиващи се часовници. Както подсказва името те имат механичен механизъм, който обаче не трябва да се навива ръчно.

Основната пружина се навива при движението на ръката, когато часовникът е на китката.

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Така при самото носене на часовника пружината се навива постоянно и автоматично. Следователно няма нужда от ръчно навиване. Заради допълнителния автоматичен механизъм и задвижващите го тежести, тези часовници са малко по-дебели.

Добрият и надежден автоматичен часовник винаги е по-дебел и тежък – по това можете да го различите.

Съответно при тези часовници няма нужда от смяна на батерия или ръчно навиване. Колкото повече ги носите – толкова по-дълго време ще работят без да спрат.

Видове часовници

Обикновено на пазара се срещат пет основни вида часовници. Те се различават по дизайн и предназначение. Нека ги разгледаме:

Водолазни часовници

Направени са да работят под вода и при големи дълбочини. Отличават се със светещи в тъмното стрелки и циферблат, здрава конструкция и движеща се рамка. Тя седи отгоре на корпуса и може да се използва за засичане на време, например колко време за гмуркане е останало на водолаза.

Повечето водолазни часовници приемат дизайна на Ролекс Събмаринър от 1953 година, който е първият ръчен часовник работещ на дълбочина от 100 метра.

Въпреки това водолазните часовници не се използва само от водолази. Всъщност те са универсален избор за всеки и няма да съжалявате ако си купите подобен.

Авиационни часовници

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

През 1911 година Картие представят своя първи авиационен часовник, който е направен специално за Алберто Сантос Дюмонт – известен за времето си пилот. Рамката на този тип часовници давала огромен набор от информация на пилотите, която била изключително важна по онова време, когато не е имало електронна навигация.

Много от авиационните часовници и днес са запазили повечето от тези екстри, сред които са светещи стрелки и цифри върху черен циферблат.

Шофьорски часовници

Подобни на водолазните и авиационните, часовници били създадени и за автомобилните състезатели. При тях най-отличителното е, че имат хронометър и тахиметър. Те имат по-мъжествен дизайн и са много полезни откъм функционалност.

Много производители на ръчни часовници започват да използват дизайна при бума на състезателната индустрия и хората стават все по-запалени към шофьорските часовници. Въпреки това полезната функционалност винаги е била преди дизайна, но тези часовници винаги са били атрактивни както откъм дизайн, така и откъм екстри.

Официални часовници

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Тези ръчни часовници са като дамските бижута, но за мъже. Те обикновено са супер тънки и могат дори да останат незабелязани. Предназначението им е да бъдат скрити под ръкава на ризата и да се показват свободно при нужда да се види часът.

В повечето случаи каишката е кожена, което спомага часовникът да остане като залепен за китката и да не мърда изобщо. Циферблатът обикновено е с римски цифри и семпъл дизайн като липсват всякакви допълнителни функции.

Някои от по-скъпите модели официални часовници имат покритие от благородни метали и/или декорации от скъпоценни камъни.

Минималистични часовници

Този тип часовници са предпочитани от хората, които предпочитат семплите неща и имат минималистично мислене и начин на живот. Минималистичните часовници имат кварцов механизъм, но се намират и модели с ръчен, както и автоматични.

Външният вид е изчистен и стилен, подходящ за ежедневно ползване или по-важни събития.

Ценообразуване

Когато става дума за цената на един ръчен часовник – нещата стават сложни. Вероятно ще се запитате защо идентични часовници се продават един за 50 000 лева на известна марка и друг за 1000 лева на неизвестна марка.

Освен марката обаче нещата опират и до използване материали, време за изработка, издръжливост на механизма, допълнителни екстри и т.н.

Тъй като часовниците с кварцови механизми са най-евтини, много потребители се насочват към тях. Обаче кварцов часовник на по-неизвестна марка ще струва много по-малко отколкото такъв на швейцарска марка.

Автоматичните часовници обикновено струват по-скъпо, тъй като често са ръчно направени и тествани дълго време. Освен това дизайнът на тези часовници е по-стилен и за направата им се използват по-скъпи материали.

Самият факт, че някои се правят ръчно също допринася за цената.

Препоръчваме ви да определите бюджет за часовник преди да започнете да подбирате модели.

Допълнителни екстри

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Допълнителните екстри на един ръчен часовник могат да дават още полезна информация, освен разбира се часа. Така например има модели с хронометър. Други часовници пък имат допълнителна стрелка, която може да се нагласи да показва часа в различна часова зона. Въпреки че повечето непретенциозни потребители едва ли ще имат нужда от подобни допълнителни екстри, все пак е добре да споменем, че има такива часовници. Техните производители заслужават комплименти.

Размери

Тъй като има различни дизайни и видове часовници, няма как да има определен стандарт за размер.  Въпреки че някои часовници могат да са и по-големи, обикновено повечето от тях са с диаметър между 34 и 44 милиметра.

За човек с по-тънки китки се препоръчва часовник с диаметър между 34 и 40 милиметра, а хората с по-дебели китки или искащите по-грубо излъчване могат да заложат на часовник с диаметър до 46 милиметра.

Имайте предвид, че и дебелината на часовника също се отразява на цялостната му визия.

Часовник с дебелина от 10 милиметра ще стои по-добре под риза отколкото такъв с дебелина от 15 милиметра.

Каишки

Дизайнът и материалите за изработка на каишките също са важна част от визията на един часовник. Металната каишка изглежда добре на по-масивен и мъжествен часовник, докато кожената е по-добрият избор за официален или по-обикновен часовник.

Въпреки че кожените каишки не са препоръчителни за хората, които водят по-активен начин на живот, както и за спортуващите. Но хората, които работят на бюро в офис или водят по-спокоен живот предпочитат лекотата на кожените каишки.

Точност

Насоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки ЧасовнициНасоки и ръководство при избора на Най-Добрите Мъжки Часовници

Кварцовите часовници са изключително точни, но автоматичните могат да изостанат или избързат с 30 секунди за една седмица. Ако търсите механичен часовник, който да е много точен, тогава вземете часовник от т.нар. тип хронометър.

Този тип механични часовници съставляват 6% от всичките и съответно струват доста.

Въпреки че точността на часовника е много важна за много хора, ако не сте изцяло зависими от точността на часовника ви – не е необходимо да се вманиачавате в това колко е точен.

Винтидж часовници

Въпреки че съвременните часовници губят стойността си с течение на времето, те привличат доста купувачи. Но пък има и по-старинни часовници, които с времето само увеличават стойността си.

Обикновено те са ръчно направени от популярни часовникари. Понякога се случва и производител на часовници да създаде толкова добър модел, че с времето да стане признат и да добие подобен статут.

Имайте предвид, че цената на един винтидж часовник не е никак ниска, но ако инвестирате в такъв има голяма вероятност след време да струва още повече.

След като вече знаете основните неща около избора на ръчен часовник, можете да разгледате предложенията на пазара.

Най-добре е да си определите бюджет, да решите какво горе-долу искате и да разгледате часовниците на живо, за да видите как ще стоят на ръката ви и как ще ги усещате.

Сподели с приятели: